Ndikimi i Hënës në trupin dhe psikikën e njeriut, midis mitit dhe shkencës

Hëna e Plotë mund të ndikojë në ekuilibrin psikofizik të qenieve njerëzore, thonë ekspertët në Universitetin e Bradfordit në Angli. Pas vitesh kërkimesh, psikologët britanikë kanë zbuluar një predispozitë për depresion të madh, agresivitet, ankth dhe tension tek pacientët e analizuar. Simptoma që manifestohen pikërisht në koincidencë me fazat e hënës së plotë dhe kjo sugjeron një sindromë hënore .

Hëna e plotë korrespondon me atë fazë hënore që ndodh kur Hëna është në anën e kundërt të Tokës nga Dielli.Në këtë pozicion, nëse shihet nga Toka, Hëna është pothuajse plotësisht e ndriçuar nga Dielli dhe duket e rrumbullakët. Simptomat depresive ose ndjenja e lodhjes, sigurisht, diçka ndodh sa herë që Hëna arrin këtë fazë. Hëna ushtron një ndikim të madh në ujin e pranishëm në organizëm, duke shkaktuar një zinxhir efektesh, duke përfshirë ndryshimin e ritmeve të brendshme organike; mesatarisht, në ditën e Hënës së Plotë, sasia e ushqimit të konsumuar në vakte rritet me 8% dhe lëngjeve me 25%.

Gjithashtu është treguar se ka shumë më tepër lindje në ditët afër hënës së plotë. Disa studime kanë treguar se disponimi, alkoolizmi, krizat epileptike, diarreja, sulmet e përdhes, dhimbjet tek ata që vuajnë nga dhimbje barku renale ndikohen nga hëna e plotë. Disa njerëz i ndjejnë efektet më shumë se të tjerët. Forca gravitacionale e Hënës, me rritjen e nivelit të oqeanit, mund të ndikojë në gjëndrat dhe organet e trupit të njeriut, i cili përbëhet nga 70% ujë.

Trupi i njeriut, në kushte fiziologjike, filtron afërsisht 2 litra lëngje në ditë në qarkullimin limfatik, të pasura me elementë mbetjesh dhe toksina që kalojnë nga indet në sistemin limfatik për t'u kthyer në gjakun steril. Kur Hëna është e plotë, trupi thith dhe ruan lëngjet e tepërta në inde. Lëngu intersticial grumbullohet duke krijuar edemë më të madhe midis indeve dhe toksinat nuk drenohen.

Gjëndra pineale (epifiza) ndikohet gjithashtu nga drita e hënës dhe ndryshimi i temperaturës tipike për këtë fazë. Hëna e plotë mund të ketë një efekt çekuilibër në elementët patogjenë, duke shkaktuar një toksicitet më të madh në organizëm. Më konkretisht, janë kryer disa studime mbi ndikimin e Hënës në shëndetin e zemrës dhe trurit. Një studim gjerman i botuar në Journal of Preventive Cardiology shqyrtoi të dhënat mjekësore të 16 mijë pacientëve që pësuan një atak në zemër, duke gjetur një reduktim të ndjeshëm të fenomenit në tre ditët pas hënës së plotë. Hipotezohet se në këtë periudhë Hëna është e dobishme për shëndetin e zemrës, sepse duke qenë se Dielli dhe Hëna janë në një linjë, ashpërsia e simptomave është më e vogël.

Sipas traditës popullore, fazat e hënës ndikojnë në ciklin menstrual dhe në veçanti janë në gjendje të ndikojnë në ritmin gjumë-zgjim (ritmi cirkadian). Kjo konfirmohet nga një studim i publikuar në revistën Current Biology , sipas të cilit besimet popullore janë të sakta. E gjitha daton që nga evolucioni i njeriut dhe kafshëve që ndodhi pas cikleve të Hënës. Nga pikëpamja psikologjike, Hëna koordinon ritmin dhe stabilizimin e funksioneve të pavetëdijshme të shpirtit, sistemit të formave dhe kujtesës.

Sipas një studimi zviceran të kryer me polisomnografinë, një teknikë që regjistron parametra të ndryshëm gjatë gjumit (elektroencefalogrami EEG, elektrokardiograma EKG, lëvizjet e muskujve, ngopja e oksigjenit, nivelet e melatoninës), gjatë hënës së plotë do të kishte një reduktim 30% të aktivitetit të Valët delta në fazën e gjumit Jo-REM, tregues të gjumit të thellë. Për më tepër, koha e nevojshme për të rënë në gjumë do të rritej me 5 minuta dhe kohëzgjatja totale e gjumit e regjistruar me EEG ishte 20 minuta më e shkurtër. Këto ndryshime shoqërohen me një cilësi më të ulët subjektive të gjumit dhe një ulje të niveleve të brendshme të melatoninës, një hormon që rregullon gjumin, humorin dhe prodhimin e hormoneve të tjera, përfshirë kortizolin.

Studiuesit tani do të përpiqen të hartojnë një seri eksperimentesh të kontrolluara të cilat, me ndihmën e teknikave funksionale të imazhit dhe EEG, do të qartësojnë bazën neuronale dhe biomolekulare të kësaj ore hënore.

Psikiatri Jerome Agel raporton studime statistikore nga vitet 1980 mbi dokumentet nga Byroja e Zjarrfikësve të qytetit të Nju Jorkut , policia e Filadelfias, Los Anxhelosit dhe Majamit, të cilat dokumentojnë një lidhje të ngushtë të episodeve të dhunës në lidhje me fazat e hënës. Rritja e forcës gravitacionale të Hënës dhe për rrjedhojë fazat e hënës së plotë janë parë të ndërlidhen me një rritje të përgjithësuar të krimeve dhe më saktë, impulset agresive rriten në mënyrë sinkronike në disa, dhe pranueshmëria për të qenë viktima në të tjerët./Horoskopi.vip

© Të gjitha të drejtat e rezervuara

$ads={2}Post a Comment

Previous Post Next Post