Si të rrisni vetëbesimin tuaj me 3 hapa të thjeshtë?

Rikthimi i vetëvlerësimit të mirë nuk është gjithmonë i lehtë, veçanërisht kur ndiheni të zhvlerësuar ose nuk keni besim në aftësitë tuaja. Për fat të mirë, ka mënyra efektive për të punuar mbi këtë problem dhe për të zhvilluar një imazh më të mirë për veten. Në këtë artikull ne do t'ju udhëzojmë në tre hapa të thjeshtë për të rritur vetëvlerësimin tuaj.

Hapi 1: Identifikoni mendimet dhe besimet tuaja kufizuese

Ndër shkaqet kryesore të vetëvlerësimit të ulët janë mendimet dhe besimet vetëkufizuese që mund t'ju pengojnë të arrini dëshirat dhe qëllimet tuaja. Për të punuar në vetëvlerësimin tuaj, së pari duhet të identifikoni këto modele të mendimit negativ dhe t'i zëvendësoni ato me besime konstruktive dhe pozitive.

Disa shembuj të mendimeve kufizuese:

 • Unë nuk jam mjaftueshëm i mirë.
 • Unë kurrë nuk do të mund ta përfundoj këtë projekt.
 • Të tjerët janë më të mirë se unë.
 • Unë nuk meritoj të më duan dhe të respektojnë.

Këshilla për të zëvendësuar besimet tuaja kufizuese:

 • Unë i kam kapërcyer sfidat më parë, kështu që mund ta bëj përsëri.
 • Edhe nëse bëj gabime, vazhdoj të mësoj dhe përmirësohem.
 • Unë jam unike dhe mund të kontribuoj për botën.
 • Unë meritoj respekt dhe dashuri, si çdo qenie njerëzore.

Hapi 2: Bëni një përpjekje të vetëdijshme për ta rrethuar veten me marrëdhënie pozitive ndërpersonale

Cilësia e marrëdhënieve tona ndërpersonale luan një rol vendimtar në vetëvlerësimin tonë. Në fakt, nëse jemi të rrethuar vazhdimisht nga njerëz negativë, kritikë ose që nuk besojnë tek ne, është e vështirë të zhvillojmë një imazh pozitiv për veten tonë. Përkundrazi, të qenit i sjellshëm dhe inkurajues me njerëzit që na mbështesin në projektet tona kontribuon shumë në përmirësimin e vetëvlerësimit tonë.

Si të krijoni marrëdhënie pozitive ndërpersonale:

 • Rregulloni njerëzit toksikë në jetën tuaj, ata që ju tërheqin poshtë ose që janë vazhdimisht negativë.
 • Zhvilloni lidhje autentike, me ata që ndajnë vlerat tuaja dhe ju ndihmojnë të rriteni.
 • Komunikoni nevojat dhe ndjenjat tuaja në mënyrë të sigurt, pa frikën e refuzimit ose nevojën për të kënaqur me çdo kusht.
 • Promovoni partneritete të dobishme ku të gjithë shkëmbejnë, ndihmojnë dhe plotësojnë njëri-tjetrin.
 • Jini të durueshëm dhe tolerantë ndaj të tjerëve, pa pranuar se ata nuk ju respektojnë ose ndërhyjnë në mirëqenien tuaj.

Hapi 3: Vendosni qëllime realiste dhe angazhohuni në fusha të ndryshme të jetës suaj

Për të rritur vetëvlerësimin tuaj, është thelbësore të ndiheni kompetent dhe të aftë për të arritur qëllimet tuaja. Për ta bërë këtë, duhet të zgjidhni qëllime që përputhen me aftësitë tuaja aktuale dhe që jeni në gjendje t'i arrini me kohën dhe përpjekjen e nevojshme. Për më tepër, këto synime duhet të jenë mjaft motivuese për t'ju inkurajuar të ndërmerrni veprime dhe të këmbëngulni, edhe kur lindin vështirësi.

Si të vendosni qëllime që i përshtaten situatës suaj:

 • Merrni kohë për të menduar për atë që vërtet ka rëndësi për ju: vlerat tuaja, pasionet tuaja dhe atë që dëshironi të sillni në botë.
 • Vendosni një plan veprimi të qartë, konkret dhe hap pas hapi, që përmban hapa të ndërmjetëm për të matur përparimin tuaj.
 • Jini fleksibël dhe të adaptueshëm në arritjen e qëllimeve tuaja: modifikoni ato nëse është e nevojshme, pa rënë në zvarritje ose vetë-sabotim.
 • Mos harroni të festoni sukseset tuaja, sado të vogla qofshin, për të rritur besimin tuaj dhe për të njohur përpjekjet tuaja.
 • Zhvilloni një rrjet mbështetës ku të gjithë ndajnë përvoja, këshilla dhe inkurajim për të duruar dhe përparuar së bashku.

Këto tre hapa të thjeshtë dhe pragmatikë do t'ju ndihmojnë të rrisni gradualisht vetëvlerësimin tuaj dhe të zhvilloni një pamje më paqësore, realiste dhe optimiste për veten tuaj. Mos hezitoni t'i provoni këto sugjerime dhe t'i përshtatni ato me kontekstin tuaj personal, duke marrë kohë për t'i integruar këto praktika të reja në jetën tuaj të përditshme dhe për të vlerësuar efektet e tyre të dobishme në mirëqenien tuaj të përgjithshme./Horoskopi.vip

© Të gjitha të drejtat e rezervuara

$ads={2}Post a Comment

Previous Post Next Post