Ja pse keni frikë të thoni "JO" sipas shkencës

Të gjithë kemi pasur momente kur e detyrojmë veten të themi "PO" kur do të kishim preferuar të thonim "JO" . Kjo frikë për të pohuar besimet dhe dëshirat tona është e zakonshme për shumë njerëz, por pse kemi kaq frikë të themi jo? Në këtë artikull do të shqyrtojmë arsyet shkencore që qëndrojnë pas këtij realiteti.

Nevoja për t'u dashur nga të tjerët

Të qenit i pranuar shoqërisht është një nevojë themelore njerëzore. Për këtë arsye ne priremi të duam t'i kënaqim të tjerët dhe të shmangim situatat e konfliktit. Megjithatë, duke thënë gjithmonë po mund të çojë në një situatë të pakëndshme apo edhe shkatërruese. Në fakt, të pranosh gjithçka që na propozohet, edhe nëse bie në kundërshtim me vlerat tona, është sinonim i tradhtisë së vetvetes. Por frika për të parë se ata përreth nesh na refuzojnë mund të jetë më e fortë se dëshira jonë për të dëgjuar intuitën tonë.

Faktorët psikologjikë në lojë

Përvojat dhe emocionet tona të së kaluarës ndikojnë shumë në sjelljen tonë në të tashmen, duke përfshirë mënyrën se si themi po ose jo. Le të shohim disa nga faktorët kryesorë që ndikojnë në prirjen tonë për të refuzuar disa gjëra.

Edukimi që kemi marrë në fëmijërinë tonë

Mënyra se si ne komunikojmë varet kryesisht nga mjedisi familjar në të cilin jemi rritur. Nëse prindërit dhe edukatorët tanë shpesh refuzojnë kërkesat tona ose na ndëshkojnë për shprehjen e nevojave tona, ka të ngjarë të kemi vështirësi të themi jo më vonë në jetën tonë të rritur.

Traumat e së shkuarës

Një ngjarje traumatike mund të ndikojë gjithashtu në sjelljen tonë kur përballemi me refuzim. Nëse një individ ka pasur një përvojë të dhimbshme duke thënë jo, ata në mënyrë të pandërgjegjshme mund ta lidhin këtë përgjigje negative me një situatë potencialisht të rrezikshme. Në këtë rast do të keni më pak gjasa të përsërisni përvojën dhe për këtë arsye të thoni jo.

Perfeksionizmi dhe frika nga zhgënjimi

Njerëzit perfeksionistë priren të duan të përmbushin pritshmëritë e të gjithëve, edhe nëse kjo vjen në kurriz të mirëqenies së tyre personale. Të thuash po atëherë bëhet një mekanizëm mbrojtës kundër ankthit për të mos qenë mjaftueshëm i mirë dhe për të zhgënjyer të tjerët.

Cikli i konfirmimit

Në psikologji, cikli i konfirmimit është një fenomen në të cilin individët i kushtojnë më shumë rëndësi informacionit që konfirmon bindjet e tyre të paramenduara sesa informacionit që i kundërshton ato. Ky mekanizëm vlen edhe për frikën tonë për të thënë jo.

Kështu mund të fitojmë përvojë duke vërejtur se sapo themi "jo", të tjerët reagojnë negativisht. Ky vëzhgim na përforcon besimin se të thuash jo është sinonim i refuzimit dhe na shtyn të vazhdojmë rrugën tonë duke thënë "po" shumicën e kohës.

Pasojat e mungesës së afirmimit

Paaftësia për të shprehur dëshirat tona mund të ketë pasoja të dëmshme për jetën tonë personale dhe profesionale. Ketu jane disa shembuj:

  • Lodhja fizike dhe mendore, pasi nuk mund të thuash jo, shpesh çon në punë të tepërt dhe stres të vazhdueshëm.
  • Ngadalësimi ne zhvillimin tonë profesional, sepse frika nga pakënaqësia apo humbja e mundësive na shtyn të pranojmë të gjitha projektet, edhe ato që nuk janë me interes për karrierën tonë.
  • Përkeqësimi i cilësisë së jetës kur të tjerët përfitojnë nga përulësia jonë për të imponuar ritmet dhe vendimet e tyre në jetën tonë të përditshme.
  • Ndjenja e shqetësimit të shkaktuar nga pamundësia për të kënaqur nevojat dhe dëshirat tona në marrëdhëniet tona romantike ose miqësore.

Të mësosh të thuash jo: një proces i nevojshëm mësimor

Për të kapërcyer këtë ngurrim për të pohuar bindjet tona, është thelbësore të ndërmerret një proces mësimi dhe trajnimi. Këtu janë disa rrugë për të eksploruar:

  1. Bëhuni të vetëdijshëm për kufijtë tuaj dhe mësoni t'i respektoni ato në mënyrë që të mund t'ua komunikoni më pas të tjerëve.
  2. Identifikoni situatat ku duhet të thoni jo dhe të praktikoni përpara se t'i afroheni.
  3. Zhvilloni këmbënguljen, domethënë aftësinë për të shprehur një refuzim në mënyrë të vendosur dhe me respekt pa u ndjerë fajtor ose i turpëruar.
  4. Kuptoni se vlera jonë si individë varet jo vetëm nga pranimi ynë nga të tjerët, por edhe nga origjinaliteti dhe integriteti ynë personal.

Vetëm duke u çliruar nga kjo frikë dhe duke mësuar të pohojmë veten, do të arrijmë autonomi, vetëbesim dhe kënaqësi personale. Të guxosh të thuash "jo" nënkupton jo vetëm të mësojmë të mbrojmë mirëqenien tonë, por edhe të ndërtojmë marrëdhënie të kënaqshme me ata që na rrethojnë. Në fund të fundit, të thuash jo është mbi të gjitha për të siguruar dhe krijuar më shumë ekuilibër në jetën tonë./Horoskopi.vip

© Të gjitha të drejtat e rezervuara

$ads={2}Post a Comment

Previous Post Next Post