Të ngrihesh nga shtrati me këmbën e majtë është fat i keq, por pse? Nga vjen ky besim?

Që nga koha e romakëve të lashtë, përdorimi i parë i këmbës së majtë ishte një pararojë e fatkeqësisë: por nga vjen ky besim?

Ka shumë pyetje ekzistenciale për të cilat ne përpiqemi të gjejmë një përgjigje; nga origjina e jetës, duke kaluar në misteret e universit dhe duke përfunduar me: pse është keq të ngrihesh nga shtrati me këmbën e majtë? Ky besim është përhapur pa pushim prej disa vitesh, aq sa shkenca, si çdo mit që ka vazhduar me kalimin e kohës, ka dashur t'i japë një përgjigje racionale. Për ta bërë këtë, disa shkencëtarë shkuan të gërmojnë në origjinën e kësaj thënieje.

Për një kohë të gjatë, në fakt, besohej se të uleshe nga shtrati ne mëngjes me këmbën e majtë, ose në çdo rast në anën e majtë të shtratit, do të sillte fat të keq, pasi siç na mëson historia, këmba e majtë është lidhur me djallin. Kjo teori ka qenë e përhapur që në romakët e lashtë, ku ishte zakon të hyje në shtëpi duke bërë hapin e parë me këmbën e majtë vetëm në shtëpitë e prekura nga fatkeqësia  në përgjithësi. Për t'u larguar nga shtëpia, disa familje të pasura kishin edhe një shërbëtor që kishte për detyrë të siguronte që dalja nga shtëpia të bëhej para së gjithash me këmbën e djathtë. Me pak fjalë, ky zakon i këmbës së djathtë ka origjinë shumë të largët, por si gjithmonë, shkenca donte të thellohej në këtë çështje.

Të ulesh nga shtrati me këmbën e majtë është fat i keq: mendimi sipas shkencës

Për çdo veprim ka një pasojë, pasi është gjithashtu e vërtetë që edhe më parë kishte një shpjegim: pse e majta konsiderohet ana e djallit? Duke gërmuar në arkiva, përgjigjet tingëllojnë mjaft interesante. Besimet popullore kombinohen me interpretimet imagjinative të funksioneve anatomike. Sipas psikosomatikës, duke marrë shembullin e kinezëve yin dhe yang , ana e djathtë e trupit konsiderohet ajo mashkullore, pra e lidhur me të menduarit logjik dhe racional, si dhe me autoritetin. Ndërsa e majta në pjesën femërore të personalitetit të dikujt, pra krijuese, pritëse dhe emocionale.

Në një shoqëri të dominuar kryesisht nga meshkujt, ana e majtë ishte e lidhur me të keqen absolute. Fatmirësisht ne kemi evoluar deri më sot, por disa besime duket se janë ende pjesë e jetës sonë të përditshme. Në dritën e kësaj, kërkimi shkencor i botuar disa vite më parë në The Journals of Gerontology: Series B na shpjegon se ne ngrihemi nga shtrati me këmbën e gabuar, thjesht kur jemi në humor të keq edhe para se të hapim sytë. Mendimet negative që krijohen në mendjen tonë në mëngjes mund të ndikojnë negativisht në të gjithë ditën.

Në dritën e kësaj, ekspertët e gjumit si psikologu Peter Cohen argumentojnë se ana e majtë na ndihmon të mendojmë në mënyrë racionale gjatë gjithë ditës . Nga ana tjetër, "Ana e djathtë e trurit është përgjegjëse për emocione si frika dhe stresi, të cilat zbehin potencialin tuaj për të pasur përvoja pozitive," shpjegoi ai. Teoria e anasjelltë mbështetet gjithashtu nga studiues dhe artistë të feng shui si Jan Cisek. Sipas këtij të fundit, dalja nga shtrati me këmbën e majtë lidhet me pushtetin, paranë; si dhe shëndeti dhe familja.

$ads={2}Post a Comment

Previous Post Next Post