Njerëzit e shkurtër që do të donin të ishin të gjatë kanë personalitet të errët, ja çfarë thotë studimi

 Ne të gjithë kemi gjëra që dëshirojmë t’i ndryshojmë në trupin tonë. Por ekspertët tani kanë zbuluar se njerëzit që dëshirojnë të ishin më të gjatë kanë më shumë gjasa të kenë tipare të errëta të personalitetit. Shkencëtarët në Universitetin e Padovës, Itali thanë se një koleksion tiparesh të njohura si ‘Treshja e Errët’ shihen më shpesh tek ata që dëshirojnë pak më shumë lartësi.

 

E ashtuquajtura treshe përbëhet nga psikopatia, narcisizmi dhe makiavelizmi, thanë ekspertët. Njerëzit që kanë këto ‘tipare të padëshiruara të personalitetit’ shpesh kanë një ndjenjë të fryrë të vetëvlerësimit dhe madje mund të jenë tepër cinikë. Ekspertët në Itali pyetën 367 të rritur amerikanë dhe i pyetën se sa ishin dakord me disa deklarata.

 

Këtu përfshiheshin pyetje të tilla si ‘Jam i kënaqur me gjatësinë time’, ‘Do të doja të isha më i gjatë’ dhe pyetje të tjera më specifike për personalitetin. Këto përfshinin nëse pjesëmarrësit mendonin apo jo se mund të ishin të pashpirt ose të pandjeshëm, ose nëse besonin se ishin manipulues. Duke shkruar në revistën Personality and Individual Differences, ekspertët thanë se e bazuan kërkimin e tyre në “kompleksin e Napoleonit”.

 

Kjo është ideja që njerëzit më të shkurtër mund të shfaqin sjellje antagoniste. Autori kryesor i punimit, Dr Peter K Jonason, profesor i asociuar në psikologji në Universitetin e Padovës tha se gjetjet mund të jenë ‘revolucionare’. Ai tha:

 

Njerëzit më të shkurtër, veçanërisht ata që dëshirojnë të ishin më të gjatë, karakterizohen më shumë nga tipare që ka të ngjarë t’i bëjnë ata të shfaqen, të jenë konfrontues dhe të interesuar për pushtetin.

 

Ekspertët shtuan se njerëzit që ‘nuk mund të jenë fizikisht të frikshëm’ mund të duan të jenë ‘të frikshëm psikologjikisht’. Ndërsa gjetjet treguan se tiparet ishin të pranishme në të dy gjinitë, autorët e studimit thanë se ato kishin më shumë gjasa të ishin tipike për meshkujt. Ekspertët shtuan:

 

Studimi ynë dha ekzaminimin e parë të marrëdhënies midis lartësisë, qëndrimeve të lartësisë dhe tipareve të Triadës së Errët. Në përgjithësi, hipotezat tona u mbështetën: të tre tiparet shoqëroheshin me dëshirën për të qenë më i gjatë dhe më i shkurtër.

 

Një studim i mëparshëm i shkruar në vitin 2018 zbuloi se ekziston një ‘njollë e errët’ kur bëhet fjalë për llojet e personalitetit. Është quajtur “qendra e errët” ose faktori D, nga ekspertët në Universitetin e Kopenhagës.


$ads={2}
Post a Comment

Previous Post Next Post