Si ndryshojnë ëndrrat me moshën? në faza të ndryshme të jetës

Ne të gjithë ëndërrojmë çdo natë

Ideja se truri ynë fiket gjatë natës ka qenë prej kohësh i vjetëruar, përkundrazi, sa herë që flemë mendja jonë është shumë më aktive sesa mund të mendojmë. Dëshmi e aktivitetit të saj të pandërprerë është prania e ëndrrave , edhe pse kur zgjohemi, shumë herë, nuk mbajmë mend t'i kemi pasur. 

Tashmë para shekullit të 20-të, periudhës së botimit të librit të Frojdit ''Interpretimi i ëndrrave'' , ëndrrat ishin objekt studimi nga filozofë, psikologë dhe neuroshkencëtarë, të cilët u përpoqën t'u përgjigjen pyetjeve të shumta që sillen rreth kësaj teme interesante. : Pse ëndërrojmë? Cili është kuptimi i ëndrrave ? Si ndryshojnë ëndrrat me moshën? 

Ky artikull përpiqet t'i japë një përgjigje kësaj pyetjeje të fundit duke marrë frymëzim nga disa kërkime mbi këtë temë.

Ëndrrat në faza të ndryshme të jetës.

Ëndrrat gjatë fëmijërisë

Nëse analizimi i përmbajtjes së ëndrrave është i vështirë tek të rriturit, është edhe më shumë tek fëmijët, veçanërisht deri në 3 vjeç, pasi zhvillimi i gjuhës është ende në fazat e hershme.  

Sipas profesor Alberto Oliverios , një foshnjë e porsalindur ëndërron intensivisht që në javët e para të jetës. Gjatë orëve të gjata të gjumit tipike të asaj moshe, ëndrrat luajnë një rol parësor në konsolidimin e kujtimeve të lindura (të tilla si shprehjet e fytyrës së emocioneve ) dhe kujtimet e fituara në fazën e zgjimit. Me fjalë të tjera, ai përfaqëson një mënyrë efektive për të renditur sasinë e madhe të informacionit dhe të mësuarit që vjen nga përvojat e zgjimit. 

Nga mosha tre vjeç, e pak a shumë deri në gjashtë, protagonistët kryesorë të ëndrrave të fëmijëve janë mbi të gjitha kafshët. Kelly Bulkeley , një studiuese e ëndrrave , thotë se kjo mund të shpjegohet me praninë e kafshëve shtëpiake në jetën e fëmijëve ose nga prindërit që lexojnë histori për kafshët para gjumit.  

Prandaj, në një fazë fillestare ëndrrat janë emocionalisht neutrale, por ato bëhen më komplekse ndërsa fëmija rritet dhe ka më shumë përvoja emocionale. Hulumtimet e fundit raportuan praninë e lartë të ëndrrave kërcënuese tek fëmijët më të rritur, si humbja e një prindi, rrëmbimi ose sulmimi nga dikush. Kjo mund të pasqyrojë nevojën për mbrojtje nga ana e fëmijës, shprehjen e shqetësimeve personale apo edhe provën virtuale për situata të mundshme kërcënuese në jetën reale.

Së fundi, midis moshës 9 dhe 14 vjeç, ëndrrat e fëmijëve fillojnë të ngjajnë me ato të të rriturve për sa i përket gjatësisë dhe kompleksitetit

Ëndrrat në adoleshencë

Kalimi nga fëmijëria në adoleshencë sjell me vete maturimin kognitiv dhe rrjedhimisht ndryshime evolucionare në ëndrra . 

Emocionet intensive të përjetuara gjatë kësaj faze nënkuptojnë se një nga përmbajtjet kryesore të ëndrrave është agresioni. Në fakt, nëse fëmijët në ëndrra janë kryesisht viktima të një ngjarjeje kërcënuese, adoleshentët do të bëheshin më lehtë vetë agresorët në jetën e ëndrrave. 

Gjatë adoleshencës, ëndrrat përfaqësojnë situata reale që lidhen me shkollën, provimet apo garat sportive. Të ëndërrosh të marrësh një provim dhe të mos e kalosh atë është tipike për këtë fazë pasi fillojnë të shfaqen të ashtuquajturat ëndrra dështimi , në të cilat përpiqesh të bësh diçka pa sukses. Hulumtimet sugjerojnë se tema e dështimit shfaqet në fazën e adoleshencës, por tenton të rritet me moshën derisa të jetë shumë e shpeshtë tek të rriturit dhe të moshuarit.

Dallimi i parë midis përmbajtjes së ëndrrave të burrave dhe grave ndodh pikërisht në këtë fazë. vëren se si djemtë ëndërrojnë skena betejash dhe ndeshjesh futbolli, ndërsa tek vajzat mbizotëron prania e dialogëve, marrëdhënieve ndërpersonale dhe aktiviteteve të kujdesit. 

Së fundi, nuk duhet të harrojmë ëndrrat seksuale , të pranishme si tek meshkujt ashtu edhe tek femrat në adoleshencë.

Ëndrrat në moshë madhore dhe të shtyrë

Mosha e rritur karakterizohet nga një stabilitet i caktuar njohës dhe emocional i cili reflektohet edhe në aktivitetin e ëndrrave . 

Një fakt i parë interesant ka të bëjë me temën e agresionit, e cila tenton të ulet në ëndrra duke filluar nga mosha 30 vjeçare. Krahasuar me adoleshentët, në fakt, të rriturit kanë një kapacitet më të madh për rregullimin emocional dhe për këtë arsye janë në gjendje t'i përgjigjen në mënyrë më efektive situatave të përditshme. 

Duke folur për emocionet, me rritjen e moshës ka një reduktim të përmbajtjes emocionale në ëndrra . Konkretisht, duke filluar nga mosha 80 vjeçare janë mbi të gjitha emocionet negative ato që ulen ndjeshëm. Kjo mund të shpjegohet me të ashtuquajturin '' efekt pozitiv '', sipas të cilit të moshuarit priren të preferojnë kujtimet dhe emocionet pozitive për mirëqenien e tyre. 

Për më tepër, duke filluar nga mosha e rritur, përmbajtja e ëndrrave të kujton ndryshimin e rolit dhe funksionit që personi kryen brenda shoqërisë. Në fakt, midis moshës 55 dhe 95 vjeç, ëndrrat kanë të bëjnë kryesisht me punën dhe ndërveprimet me shefin dhe kolegët ose aktivitetet e punës të kryera në të kaluarën.

Është zbuluar se të rriturit dhe të moshuarit shumë shpesh ëndërrojnë situata dështimi, humbje të kontrollit dhe vonesa. Ky rezultat mund të interpretohet në dritën e shqetësimeve personale që secili prej nesh ka në baza ditore, si dhe ndjenjës së përgjegjësisë sociale që rritet me rritjen e moshës. 

Ndërveprimet seksuale në ëndrra priren të mbeten të qëndrueshme gjatë gjithë jetës. Megjithatë, studimet raportojnë frekuencën e lartë të ëndrrave me tema të seksit dhe lakuriqësisë tek të rinjtë, duke përbërë afërsisht 8% të ëndrrave ditore , të cilat vazhdojnë deri në pleqëri.

Së fundi, tema e vdekjes është e pranishme mbi të gjitha tek të moshuarit, të cilët tentojnë të rijetojnë humbjen reale të një të afërmi të shtrenjtë ose situatat në të cilat i vdekuri shfaqet i gjallë. 

Pra… a ndryshojnë ëndrrat me moshën?

Paragrafët e mëparshëm sugjerojnë një përgjigje të qartë: ëndrrat ndryshojnë me moshën pasi ato ndjekin ndryshimet që ndodhin në faza të ndryshme të ciklit jetësor. Siç tha Joseph De Koninck, ëndërrimi "është produkt i moshës" dhe si i tillë pasqyron sfidat dhe detyrat evolucionare tipike për çdo fazë specifike. 

Me fjalë të tjera, ëndrrat janë të lidhura me realitetin përreth dhe, duke cituar Frojdin ("Interpretimi i ëndrrave") :

I gjithë materiali që përbën përmbajtjen e ëndrrës rrjedh në një farë mënyre nga ajo që kemi përjetuar dhe riprodhohet, mbahet mend në ëndërr.

Shkenca pas ëndrrave të kthjellta

Ëndrrat e kthjellta janë një gjendje në të cilën njeriu është i vetëdijshëm se po ëndërron dhe mund të ofrojë perspektiva interesante për të kuptuar mendjen dhe për të ndërhyrë në makthet.

Çfarë nënkuptohet me "ëndrra të qarta" dhe pse janë të dobishme?

Mund të ndodhë që ta gjeni veten në mes të një ëndrre dhe, në një moment të caktuar, të kuptoni se jeni duke ëndërruar. Ky fenomen identifikohet si "ëndërrim i kthjellët", një gjendje në të cilën njeriu është i vetëdijshëm se është duke ëndërruar gjatë ëndrrës.

Sipas një studimi të kryer nga Saunders et al, vetëm një përqindje e vogël e njerëzve përjetojnë ëndrra të kthjellta çdo javë, 20 përqind e njerëzve i përjetojnë ato çdo muaj dhe 50 përqind e pjesëmarrësve raportojnë se nuk kanë përjetuar kurrë një ëndërr me shkëlqim .

Pavarësisht nga ajo që mund të mendoni, ëndrrat e kthjellta mund të mësohen. Ëndrrat e kthjellta përfaqësojnë një metodë efektive për të eksploruar mendjen dhe për t'i lejuar njerëzit të rrisin vetë-eksplorimin e tyre dhe të përsosin njohuritë e tyre për veten e tyre, si dhe janë një strategji shumë efektive për rritjen e krijimtarisë , duke luajtur një rol të rëndësishëm për artistë të shumtë, të cilët, duke ëndërruar krijimet e tyre, janë në gjendje t'i riprodhojnë ato në realitet kur zgjohen.

Një studim i mëtejshëm i kryer me njëzet pjesëmarrës tregoi se ëndrrat e kthjellta mund të përmirësojnë disponimin e njerëzve, pasi njerëzit raportuan se zgjoheshin me humor më të mirë sa herë që përjetonin ëndrra të kthjellta. 

Së fundi, ëndrra e kthjellët duket të jetë një terapi efektive për trajtimin e maktheve. Në nivel klinik, në fakt, përdoret edhe për trajtimin e maktheve të përsëritura, të cilat prekin afërsisht 4% të popullsisë së rritur. Nuk është rastësi që në një dokument përmbledhës të Akademisë Amerikane të Gjumit, rekomandohej integrimi i terapisë së ëndrrave të kthjellëta me një rrugë specifike të menaxhuar nga një mjek i kualifikuar, për t'i lejuar njerëzit të përballen me ankthet e tyre në maksimum.

Ëndrrat e qarta dhe shkenca

Ëndrrat mund të ndodhin gjatë çdo faze të gjumit, por ëndrrat e kthjellta ndodhin pothuajse ekskluzivisht gjatë gjumit REM, një fazë gjumi gjatë së cilës ka lëvizje të vazhdueshme të syve. Për më tepër, ëndrrat e kthjellta priren të ndodhin më shpesh kur ka aktivizim më të madh të sistemit nervor qendror, të tilla si frymëmarrje më e shpejtë, rritje e rrahjeve të zemrës dhe, jo çuditërisht, lëvizje më të shpeshta të syve. Për më tepër, është zbuluar se neurotransmetuesi acetilkolina, i njohur si themelor në rregullimin e gjumit REM, është i përfshirë në procesin që çon në shfaqjen e ëndrrave të kthjellta.

Duke iu referuar asaj që sapo u tha, në një studim të dyfishtë të verbër, u dëshmua se ilaçi galantaminë është në gjendje të rrisë acetilkolinën, duke penguar degradimin e saj dhe rrjedhimisht duke stimuluar prodhimin e ëndrrave të kthjellta . Në fakt, rezultatet treguan se pjesëmarrësit që kishin marrë dozën më të lartë të galantaminës kishin ëndrra të kthjellta në 42 përqind të rasteve, ndërsa grupi placebo kishte ëndrra të kthjellta vetëm në 14 përqind të rasteve.

Për sa i përket aktivitetit të trurit dhe zonave të trurit të përfshira në procesin e ëndrrave të kthjellta, ka ende shumë për t'u hetuar. Në fakt, gjatë viteve janë kryer pak studime mbi regjistrimin E.E.G dhe M.R.I, duke marrë rezultate kontradiktore. Vështirësia lind në thelb nga kostot e larta dhe pengesat teknike: para së gjithash, është komplekse të arrish t'i vësh në gjumë subjektet eksperimentale në skaner, për të siguruar që ata të hyjnë në fazën REM dhe të përjetojnë një ëndërr të qartë ; më në fund, edhe sikur të arrinin të shihnin një ëndërr të qartë , kjo do të zgjaste shumë pak, nga tridhjetë sekonda në dy minuta. Për momentin, një studim i kryer nga Dresler ka treguar se zonat paraballore (përgjegjëse për të menduarit kritik, të vetëdrejtuar dhe metakognition) luajnë një rol të rëndësishëm në gjenerimin e ëndrrave të kthjellta. /Horoskopi.vip

© Të gjitha të drejtat e rezervuara

$ads={2}Post a Comment

Previous Post Next Post