Si lëvizjet e kokës mund të tregojnë nëse një person është psikopat apo jo, sipas një studimi

Një ekip kërkimor amerikan ka përcaktuar se njerëzit me personalitet psikopatik priren të lëvizin kokën në një mënyrë të caktuar. Ja çfarë u zbulua nga një hetim i kryer në një burg.

Mund të duket absurde, por njerëzit me personalitet psikopatik mund të "zbulohen" nga mënyra se si lëvizin kokën , ose më mirë, nga mënyra se si nuk e lëvizin atë. Në fakt, një studim përcaktoi se njerëzit që marrin rezultate më të larta të psikopatisë në teste specifike janë të predispozuar të lëvizin më pak kokën. Nga ana tjetër, tendenca për ta lëvizur shpesh brenda një diapazoni të caktuar (në lidhje me pozicionin natyror) shoqërohet me rezultate të ulëta të psikopatisë. Meqenëse psikopatët janë të prirur të fshehin sjelljet e tyre antisociale , sipas ekspertëve, studimi i gjuhës së trupit mund të jetë një mjet i vlefshëm për zbulimin e orientimeve të personalitetit nga ana e specialistëve. Është e qartë se monitorimi i lëvizjes së kokës së dikujt nuk mjafton për ta përcaktuar atë si psikopatik ose jo (hipotetikisht, ata thjesht mund të kenë probleme me qafën).

Studimi i ri u krye nga një ekip hulumtues amerikan i udhëhequr nga shkencëtarë nga Universiteti i Nju Meksikës, të cilët bashkëpunuan ngushtë me kolegë nga Rrjeti i Kërkimit të Mendjes në Albuquerque, Departamenti i Psikologjisë i Universitetit të Çikagos dhe Universiteti i Teksasit të Veriut. Studiuesit, të koordinuar nga profesoresha Samantha N. Rodriguez, profesore në Departamentin e Psikologjisë të universitetit amerikan, arritën në përfundimet e tyre pasi filmuan mbi 200 gra në burg,  ndërsa ato ishin përfshirë në intervista klinike speciale të regjistruara në video , të njohura teknikisht si Lista e Kontrollit të Psikopatisë. – Rishikuar (ose PCL-R). Gjatë sesioneve pjesëmarrësit iu nënshtruan pyetësorëve të standardizuar ad hoc për të përcaktuar se sa psikopatik ishte personaliteti i tyre.

Interesant ishte fakti se, studimi përfshinte vetëm gra, pasi dihej tashmë për burrat se psikopatia ishte "e lidhur me modele unike të komunikimit joverbal", siç shpjegohet nga profesori Rodriguez dhe kolegët në abstraktin e studimit. Midis sinjaleve të fshehta ka lëvizje të kufizuara të kokës (më shumë " të fiksuara dhe të fokusuara "), por edhe një tendencë më e madhe për të bërë gjeste me duar , siç doli nga studimi " Një ekzaminim i stileve të komunikimit të lidhur me psikopatinë dhe ndikimi i tyre në Përshtypjet e Vëzhguesit ” dhe hapja dhe mbyllja më e shpeshtë e qepallave , siç dëshmohet nga hulumtimi “ Në hapje të syrit: Dinamika sasiore e injorimit parashikon tipare mashtruese të personalitetit në intervistat mjeko-ligjore ”. Ekipi hulumtues ishte i interesuar të dinte nëse të njëjtat rezultate mund të zbuloheshin edhe te femrat .

Nëpërmjet një algoritmi të veçantë , gjatë intervistave klinike shkencëtarët monitoruan vazhdimisht lëvizjen e kokës së 213 grave të përfshira. Duke iu referuar të dhënave të mbledhura, ata përcaktuan se ata që kishin rezultatet më të larta në psikopati prireshin të mbanin kokën më të qetë, me lëvizje minimale për kohë më të gjata. Mesatarisht, pjesëmarrësit shpenzuan pothuajse gjysmën e intervistës me lëvizje të kokës në një interval të përcaktuar si " të moderuar ", të shkëputur nga pozicioni mesatar/neutral i kokës; psikopatët, nga ana tjetër, kishin gamë minimale të lëvizjes në lidhje me pozicionin e lartpërmendur. “Studimi aktual zgjeron analizën e studimeve mbi sjelljen joverbale te meshkujt tek femrat dhe thekson se si individët me tipare të larta psikopatike demonstrojnë sjellje unike joverbale krahasuar me individët që kanë rezultate të ulëta në tiparet psikopatike”, shkruajnë autorët e studimit.

Le të kujtojmë se psikopatia është pjesë e tetradës së errët (së bashku me narcisizmin, makiavelizmin dhe sadizmin) dhe është një tipar personaliteti i lidhur me sjelljen egoiste dhe antisociale , e lidhur me mungesën e ndjeshmërisë ndaj atyre që vuajnë, papërgjegjshmërinë dhe paaftësinë për të ndier keqardhje për veprime që dëmtojnë të tjerët dhe sjellin përfitime për veten. Detajet e hulumtimit " Modelet e automatizuara të dinamikës së kokës lidhen me tiparet psikopatike në gratë e burgosura " u botuan në revistën shkencore Personality and Individual Differences.

Post a Comment

Previous Post Next Post