7 gjëra që tregojnë se jeni një person me inteligjencë të madhe emocionale pa e ditur

Inteligjenca emocionale, ose Koeficienti Emocional (EQ), është një aftësi themelore për të pasur sukses në jetë dhe për të pasur marrëdhënie të mira me të tjerët. Karakterizohet nga aftësia për të kuptuar dhe menaxhuar emocionet e veta dhe të të tjerëve. Shumë njerëz kanë inteligjencë të lartë emocionale edhe pa e kuptuar atë. Këtu janë 7 shenja që ju bëjnë pjesë në këtë kategori.

1. Jeni empatike.

Empatia është një nga cilësitë kryesore të një personi me inteligjencë të lartë emocionale. Kjo do të thotë që ju jeni në gjendje të vendosni veten në vendin e njerëzve të tjerë dhe të ndjeni atë që ata ndjejnë. Ju mund të zbuloni emocionet tek të tjerët dhe të rregulloni sjelljen tuaj në përputhje me rrethanat. Ju dini të dëgjoni pa gjykuar dhe të ofroni mbështetjen e duhur për nevojat e të gjithëve.

2. Ju kontrolloni emocionet tuaja

Njerëzit me inteligjencë të lartë emocionale dinë të njohin dhe kontrollojnë emocionet e tyre. Unë jam në gjendje të tregoj një mendje të ftohtë në situata të vështira dhe të mos lejoj që emocionet të ndërpresin arsyetimin. Ata kanë zhvilluar gjithashtu mekanizma të brendshëm për të menaxhuar mendimet dhe ndjenjat e tyre negative, të tilla si elasticiteti dhe vetë-rregullimi emocional.

a) Rezistenca

Qëndrueshmëria është aftësia për t'u rikthyer nga vështirësitë dhe për të kapërcyer pengesat. Njerëzit me inteligjencë të lartë emocionale posedojnë elasticitet të fortë, gjë që u lejon atyre të qëndrojnë pozitivë dhe të sigurt edhe në situata veçanërisht të vështira.

b) Vetërregullimi emocional

Vetë-rregullimi emocional i referohet procesit me të cilin një person menaxhon emocionet e tij dhe ndikimin e tyre në sjelljen e tij. Individët me një EQ të lartë janë në gjendje të modulojnë nivelin e tyre të zgjimit emocional për të shmangur ndjenjën e mbingarkesës nga ndjenjat e tyre dhe kështu të adoptojnë sjelljen e duhur në varësi të situatës.

3. Jeni të hapur për biseda emocionale

Njerëzit me inteligjencë emocionale të zhvilluar nuk i shmangin diskutimet rreth emocioneve. Përkundrazi, ata besojnë se shkëmbimet autentike dhe të thella ndihmojnë në forcimin e lidhjeve me të tjerët. Prandaj ata ndihen rehat të ndajnë ndjenjat e tyre dhe të shprehin nevojat e tyre, ndërsa mbeten të vëmendshëm dhe të kuptojnë emocionet e të tjerëve. Kjo promovon komunikim harmonik dhe të sinqertë midis individëve.

4. Menaxhoni mirë stresin

Stresi është reagimi natyror i trupit tonë ndaj sfidave dhe ndryshimeve që hasim çdo ditë. Menaxhimi i mirë i stresit është thelbësor për të ruajtur ekuilibrin mendor, emocional dhe fizik. Njerëzit me inteligjencë të lartë emocionale dinë të identifikojnë burimet e stresit në jetën e tyre dhe të zbatojnë strategji për t'u përballur me to në mënyrë efektive, si meditimi, luajtja e sporteve apo edhe organizimi i aktiviteteve të tyre.

5. Jeni një vëzhgues i mirë

Vëzhgimi i kujdesshëm është një karakteristikë e rëndësishme e inteligjencës emocionale. Njerëzit e mirë u kushtojnë vëmendje sinjaleve jo-verbale të dërguara nga bashkëbiseduesi i tyre (qëndrimi, shprehja e fytyrës, gjestet, etj.) dhe dinë t'i deshifrojnë këto të dhëna për të kuptuar më mirë se çfarë ndjen personi tjetër. Kjo ju lejon të krijoni një lidhje më të thellë emocionale dhe t'i përgjigjeni në mënyrë adekuate nevojave që fshihen pas këtyre manifestimeve trupore.

6. Intuita juaj shpesh ka të drejtë

Intuita mund të përkufizohet si një formë njohurie e bazuar në përvojën tonë të mëparshme. Ajo rezulton nga kombinimi i kujtimeve, perceptimeve dhe mësimit të kaluar. Njerëzit me inteligjencë të lartë emocionale në përgjithësi kanë një intuitë shumë të zhvilluar, sepse ata janë në gjendje të përpunojnë shpejt dhe saktë informacionin emocional që perceptojnë tek të tjerët ose në mjedisin e tyre.

7. Ju dini si të bëni një hap prapa

Aftësia për të tërhequr prapa dhe për të marrë një pamje objektive dhe globale të një situate reflekton inteligjencë të lartë emocionale. Kjo ju lejon të mos tërhiqeni nga emocionet tuaja dhe të merrni vendime të menduara duke marrë parasysh këndvështrime të ndryshme. Njerëzit me inteligjencë të lartë emocionale nuk reagojnë në mënyrë impulsive; ata marrin kohë për të vlerësuar të gjithë parametrat për të zgjedhur rrugën më të mirë për të ndjekur.

Pra, nëse i njihni këto karakteristika tek vetja, ka shumë të ngjarë që të keni zhvilluar inteligjencën emocionale pa e ditur atë. Kjo aftësi e vlefshme ju jep një avantazh të veçantë në marrëdhëniet tuaja ndër-personale dhe në suksesin tuaj profesional dhe personal./Horoskopi.vip

© Të gjitha të drejtat e rezervuara

$ads={2}Post a Comment

Previous Post Next Post