Psikologjia nuk ka dyshime: dashuria ndahet në pesë faza | Pse shumica e çifteve nuk e kalojnë vitin e tretë

Cilat janë fazat e dashurisë na e shpjegon psikologjia. Janë pesë prej tyre dhe psikologjia gjithmonë shpjegon pse shumë nga çiftet nuk e kalojnë të tretën.

Pse shumë çifte që duken kaq të lumtur në fillim të lidhjes së tyre ndahen më pas? Kur dashuria mbaron, askush nga ne nuk mund të shpjegojë vërtet pse. Epo, shumë nuk e dinë se dashuria e vërtetë përbëhet nga 5 faza. Dhe shumë çifte ndalen në fazën e tretë, pa evoluar më tej. Fillimisht duhet të kuptojmë se çifti nuk është statik por pëson ndryshime. Gjatë jetës, përvojat tona na ndryshojnë, dhe duke qenë se ne jemi vazhdimisht në zhvillim, kështu është edhe çifti ynë.


Për më tepër, ka njerëz që pëlqejnë të ndërlikojnë jetën e tyre, që nuk u pëlqen stabiliteti dhe kur shohin se çifti po konsolidohet, thjesht mërziten dhe fillojnë të shikojnë përreth. Kjo ndodh për arsye të ndryshme, por kryesore është mospërvetësimi i konceptit të stabilitetit. Në fakt, gjithçka që dimë për dashurinë dhe emocionet mësohet si fëmijë . Është gjatë asaj faze që ju mësoni të lexoni emocionet. Ata që nuk ishin aq me fat dhe përjetuan një fëmijëri të trazuar emocionalisht, në mënyrë të pashmangshme do të priren të mërziten kur gjërat janë të qeta dhe të qëndrueshme. Por le të shohim konkretisht cilat janë pesë fazat e dashurisë dhe si ta kapërcejmë të tretën.

Cilat janë pesë fazat e dashurisë

Faza e parë, të gjithë e dimë, konsiston në rënien në dashuri. Të biesh në dashuri është paksa si drogë. Në këtë fazë ekzistojnë disa molekula që trupi ynë prodhon: oksitocina, estrogjeni, serotonina, testosteroni, dopamina. Rënia në dashuri karakterizohet nga dëshira, tërheqja dhe një ndjenjë e çuditshme mirëqenieje. Në realitet jemi nën efektin e “hormoneve të dashurisë” por nuk jemi të vetëdijshëm dhe ia atribuojmë mirëqenien tjetrit.


Kjo fazë pasohet më pas nga e dyta: të bëhesh çift. Këtu çifti bashkohet: ndjesitë mbizotëruese janë mbrojtja, bashkimi dhe gëzimi. Ne mësojmë të kuptojmë se çfarë i pëlqen tjetrit, zgjerojmë jetën tonë individuale për të akomoduar tjetrin. Jeta si “beqar” i lë hapësirë ​​jetës në çift, me pak fjalë, ne fillojmë të jetojmë “ne” në të gjitha aspektet e saj. Ndjenjat e rënies në dashuri gradualisht ia lënë vendin dashurisë. Kjo fazë karakterizohet nga siguria, dashuria, vlerësimi, kujdesi, mbrojtja. Dhe shumë shpesh mendojnë se ky është kulmi i dashurisë, por nuk është kështu.Arrijmë në fazën e tretë: zhgënjimin. Në këtë fazë, gjërat e vogla të njerëzve të tjerë mund të fillojnë të na shqetësojnë. Ndihemi më pak të dashur dhe bëhemi të etur për vëmendje që duket se nuk vjen. Nëse zhgënjimi nuk zgjidhet, partneri mund të ndihet i lënduar, i zemëruar ose i irrituar nga tjetri. Distancat mund të rriten dhe edhe nëse të dy njerëzit vazhdojnë të ekzistojnë së bashku, ata nuk ndihen të bashkuar. Kjo ndodh sepse rënia në dashuri nuk ka evoluar në mënyrë harmonike. Dashuria e vërtetë qëndron në pranimin e tjetrit, në të mësuarit për të parë partnerin ashtu siç është në të vërtetë. Për të përballuar zhgënjimin ne kemi nevojë për: mirëkuptim reciprok, pranim reciprok, respekt dhe vlerësim të tjetrit. Të dy partnerët duhet të ndihen të vlerësuar dhe të respektuar.

Nëse kaloni fazën e tretë, atëherë kaloni në të katërtën, këtu krijohet dashuria e vërtetë dhe e qëndrueshme. Vetëm pas kalimit të fazës së tretë mund të flasim për stabilitet në çift. Nëse faza e tretë karakterizohet nga konflikte dhe dhimbje, gjatë fazës së katërt rizbulohen bashkëfajësia, intimiteti dhe mbrojtja. Kjo është e mundur vetëm kur dy personat që përbëjnë çiftin nuk presin që tjetri t'i shërojë plagët e brendshme. Nuk ka asgjë më të bukur dhe më të kënaqshme sesa të jesh me një partner që të sheh dhe të do për atë që je dhe jo atë që ai projekton apo pret. Me pak fjalë, nëse vizioni që kemi ndaj partnerit gjatë rënies në dashuri ndikohet fort nga hormonet, në fazën e katërt nuk do të jetë më kështu. Bashkëfajësia dhe intimiteti kthehen sepse ka një mirëkuptim dhe pranim të fortë të vetes dhe të tjerëve.


Dhe më në fund arrijmë në fazën e pestë, atë në të cilën ndryshojmë së bashku . Siç thamë, ne jemi vazhdimisht në zhvillim dhe çifti po ashtu. Të dy duhet të rriten si individualisht ashtu edhe si çift. Evolucioni i individit duhet të ndodhë në harmoni me atë të çiftit. Në terma praktike, kjo do të thotë që ju duhet të jeni të gatshëm për kompromis. Ndryshimi i individit do të ndikojë në të gjithë sistemin e çiftit dhe kjo është arsyeja pse faza 4 dhe faza 5 duhet të ecin dorë për dore. Pranimi, respekti dhe vlerësimi i tjetrit, me fazën e katërt, bëhen elementë kyç të çiftit dhe i drejtojnë ata. Fatkeqësisht, shumë çifte ndalen në fazën e tretë dhe vazhdojnë marrëdhënie krejtësisht të pakënaqshme, pa pasur as qartësinë për të kuptuar se atë histori e kanë zgjedhur vetë dhe nuk e ka imponuar askush.

Si përfundim, duhet të mendoni për marrëdhënien tuaj si një bimë shtëpie. Nëse e harrojmë dhe e neglizhojmë, bima vdes (thahet) ngadalë. Një marrëdhënie funksionon në të njëjtën mënyrë. Nëse në fillim gjithçka shkonte mirë, dhe dukej se kishim gjetur personin e duhur dhe harrojmë të investojmë në marrëdhënie, marrëdhënia dalëngadalë do të vdesë. Kjo është arsyeja pse ne duhet të angazhohemi veçanërisht në fazën 3 dhe në ato që pasojnë, të cilat janë faza në të cilat marrëdhënia mund të jetë afatgjatë./horoskopi.vip

Post a Comment

Previous Post Next Post